Stine Buje

Bøger
Stine Buje er prisvindende forfatter til flere bøger, der har livet og døden som omdrejningspunkt. Hun arbejder også som redaktør og ghostwriter.

Gammelklog

Leveråd og livsindsigter

Der er så meget lærdom og erfaring at hente hos de generationer, som vi står på skuldrene af.  I bogen “Gammelklog” fortæller 15 danskere over 70 år om de valg, der har været med til at forme deres liv. Hvad har betydet noget for dem? Hvordan har de håndteret udfordringer? Hvad ville de have gjort anderledes? Hvordan ser de på samtiden? Hver især deler de også et leveråd, som har været afgørende for dem.

Medvirkende: Bertel Haarder, Sonja Oppenhagen, Søren Kragh-Jacobsen, Ditlev Tamm, Poul Nesgaard, Marianne Jelved, Christian Busch, Pia Tafdrup, Knud Foldschack, Lisbet Dahl, Susanne Larsen, Mette Fugl, Ida Nicolaisen, Flemming Enevold, Ole Hartling.

Udgivet på Grønnignen 1 i 2024.

Køb bogen her

Bogen om livet

Hvad uhelbredeligt syge kan lære dig om at leve

I ”Bogen om livet” fortæller 15 danskere, hvad de har lært om livet, efter at de er blevet ramt af uhelbredelig sygdom.

Den ældste medvirkende er politikeren Ritt Bjerregaard på 77 år, som har uhelbredelig tarmkræft. Den yngste er Steffie på 25 år, som har kronisk nyresvigt. De medvirkende er vidt forskellige steder i deres liv, men alle har de gjort sig tanker om det gode og vigtige i tilværelsen, og i bogen deler de rundhåndet ud af deres indsigter. Indsigter som vi alle kan lære noget af.

Bogen tager ikke patent på en rigtig eller forkert måde at leve på, men vil inspirere dig til selv at mærke efter, hvad der giver mening for dig, så du ikke først ved livets afslutning indser, at du kunne have brugt din tid bedre.

Udgivet på Peoples’Press i 2018.

Køb bogen

Snak på livet løs

Inspiration til samtaler om livet før døden

Når vores nærmeste får en uhelbredelig sygdom, er der ofte nogle ting, som vi gerne vil nå at tale med dem om, mens vi har muligheden for det. Desværre er der mange af os, der ikke får sat ord på det, der betyder noget. Årsagen er – ikke overraskende – at det kan være svært.

“Snak på livet løs” er en hjælp til dig, som skal miste et familiemedlem eller en anden, som står dig nær. I bogen får du konkrete idéer og inspiration til at tage hul på de svære samtaler ved livets afslutning. Du møder andre pårørende, som deler ud af deres erfaringer med at miste og giver deres bedste råd videre.

Bogen er indstillet til flere priser og er på pensumlisten på sygeplejerskens palliative efteruddannelse.

Udgivet på TURBINE forlaget i 2015.

Køb bogen

Mærket

Den 24. juni 2021 ændrede alt sig på ét øjeblik. Esben Dalgaard fik beskeden om, at han havde modermærkekræft, og den havde spredt sig. Med et var hans virkelighed forandret for altid, men ikke kun for skuespilleren selv, for hjemme ventede hans hustru Charlotte og deres to børn. Hvordan begynder man samtalen med sin familie om, at man ikke ser ind i en alt for lang fremtid?

“Mærket” er en fortælling om både den syge og de pårørende – hvordan en part kan blive positiv og optimistisk, den anden depressiv, ensom og angstfuld. Den sætter nemlig et vigtigt fokus på, at det ikke kun er den syge, der bliver ramt, idet begge parter får lov til at sætte ord på krisen, som en uhelbredelig sygdom skaber.

Bogen henvender sig til alle, der er ramt af et alvorligt sygdomsforløb – både patienterne selv såvel som deres pårørende. Bogens sygdomsudgangspunkt er kræft, men bogen er lige så relevant for andre alvorlige sygdomme. Den sætter ord på alt fra de svære samtaler til den kærlighed og styrke, der kan spire frem fra mørket.

Bogen vandt Mofibo Awards i kategorien “Biografi og dokumentar” i 2024.

Udgivet på Mofibo i 2023 og Frydenlund i 2024.

Lyt til bogen

Tragedien om Nord

10. juni 2016 modtager Sara Thane en sms fra faderen til sin halvandet år gamle søn, Nord. ”Jeg er glad for at kunne meddele dig, at det er sidste gang, du vælger dig selv frem for Nord”, står der blandt andet. Hvad Sara ikke ved, er, at lille Nord allerede på det tidspunkt har været død i fire timer. Da hun kort efter finder ham, er han allerede kold.

Sara fortæller i ”Tragedien om Nord” om tiden op til, undervejs og efter drabet, der frarøver hendes lille søn livet – og dermed også hendes grund til at leve videre.

Det er et unikt indblik i menneskesindets allermørkeste afkroge af had, hævnlyst og allerdybeste sorg, men samtidig også en fortælling om at beslutte at leve videre med det ubærlige, og om hvordan Sara hver eneste dag har skullet finde kræfter til ikke at tage samme vej som sin søn. For hvordan kan man leve videre, når ens barn er blevet dræbt af sin egen far, som man engang selv elskede? Sara har langt om længe fundet svaret. Tror hun.

”Tragedien om Nord” er en virkelig fortælling om at finde sin lille søn dræbt, og om rejsen derfra og tilbage til livet.

Bogen blev den mest aflyttede non fiktion-bog i 2022 og blev shortlistet til Mofibo Awards i kategorien “Biografi og dokumentar”  i 2023.

Udgivet på Mofibo i 2022.

Lyt til bogen

Giv sorgen ord

Sorgkultur i forandring

Sammen med en række forskere, praktikere og debattører på sorgområdet er Stine Buje medforfatter til fagbogen ”Giv sorgen ord”, som giver et indblik i sorgens væsen fra forskellige vinkler og en større forståelse for et af livets grundvilkår, som vi alle deler, men sjældent taler om.

Stine Bujes kapitel i bogen handler om effekten af de nære samtaler ved livets afslutning. Desuden giver hun konkrete anbefalinger til, hvordan man som sundhedsprofessionel kan understøtte samtalerne ved livets afslutning.

Udgivet på Munksgaard i 2019.

Hvad døden har lært mig om livet

21 personlige fortællinger

Stine Buje medvirker i bogen sammen med blandt andre Bodil Jørgensen, Naja Marie Aidt, Marie Brixtofte og Gurli Kløvedal. Bogens 21 personlige fortællinger udgør en mangfoldig og livsklog mosaik, der opfordrer læseren til at bryde tabuet om døden, og giver gode råd til, hvordan sorgen og smerten kan give håb og mening til livet. Erfaringer, som kan komme alle til gode, ligegyldigt hvor i livet man er.

Udgivet på Kristeligt Dagblads forlag i 2019.

Min egen vej

Inspiration til et sundt liv i balance

I bogen “Min egen vej” bygger skuespillerinde Mille Dinesen bro mellem alternative og konventionelle måder at se sundhed og sygdom på. Bogen handler om at finde sin egen vej, når man bliver konfronteret med alvorlig sygdom eller er i ubalance på anden måde.

Udgivet på Lindhardt og Ringhof i 2016.

Stine Buje har i "Bogen om livet" formået at formulere et meget komplekst tema i et levende og lettilgængeligt sprog, som virkelig fanger og berører læseren dybt. Jeg håber, at mange vil læse bogen og lade sig inspirere af de smukke og livsbekræftende budskaber.
Krestine Kaarup Hansen
Stine Buje inspirerer i “Snak på livet løs” ved at give konkrete idéer til, hvordan vi kan nå at få de sidste vigtige svære samtaler med den døende. Vi får hjælp i form af handlemuligheder, når vi står afmægtige foran at skulle miste en nærtstående.
Rikke Greve
"Bogen om livet" er rørende smukke fortællinger om livets mange facetter. En bog jeg vil læse igen og igen med års mellemrum for at påminde mig selv om det vigtige i det virkelige liv.
Louise Anderen
Der er bøger, som jeg bliver ved med at vende tibage til. En af dem er "Bogen om livet", der på mange måder fungerer som en slags eksistentiel chokterapi. Den rusker op i hverdagen og får mig til at tænke over værdier og hvad der virkelig betyder noget i mit liv.
Maja Schondel
Stine Buje hjælper andre via sin fine bog "Snak på livet løs" og bryder med nogle af de tungeste tabuer herhjemme. Tak, fordi du tør det og tak fordi du gør det.