Stine Buje

Profil
For Stine Buje er der liv i døden, hvis vi bruger den som en anledning til at handle på det, der giver mening for os.

Forfatter, foredragsholder og podcastværtinde

Hver eneste gang Stine Buje oplever, at folk finder modet til at handle på det, som giver mening for dem, så ved hun, at hun er på rette mission. En mission om at få flere til at lytte til hjertet, når de træffer valg i livet.

2012 blev et vendepunkt i Stine Bujes eget liv. Her blev hun ramt af stress efter en periode med alt for meget arbejde. Samtidig fik hendes mor konstateret uhelbredelig kræft. Hendes egen sygemelding og moderens død lærte hende, at vi ikke kan lægge ansvaret for vores glæde i hænderne på andre. Vi er selv ansvarlige for at skabe et liv, som gør os glade.

Efter hendes mors død besluttede hun sig for at skrive den bog, hun selv havde manglet som pårørende. Hun sagde sit job op og købte en enkeltbillet til Asien, hvor hun skrev bogen ”Snak på livet løs”, der er blevet nomineret til flere priser. I bogen er der inspiration og konkrete idéer til at skabe rammer for de nære samtaler ved livets afslutning.

Bogen blev den første i en række bøger, som giver inspiration til at tage stilling til livet. Nogle er skrevet i eget navn, mens andre er skrevet på vegne af andre. Hun har blandt andet skrevet bestsellerbøger for skuespillerinde Mille Dinesens og kropssprogsekspert Jesper Bergstrøm.

Stine Buje er medforfatter til bogen “Giv sorgen ord”, der henvender sig til fagpersoner og studerende på sorgområdet. Desuden medvirker hun i bogen “Hvad døden kan lære os om livet”, hvor en række danskere deler deres personlige fortællinger om mødet med døden.

Senest har hun skrevet ”Bogen om livet”, hvor femten danskere fortæller, hvad de har ændret i deres liv, efter at de er blevet ramt af uhelbredelig sygdom. Der er syv indsigter, som går på tværs af de medvirkendes fortællinger. Indsigter som vi alle kan lære noget værdifuldt af. I bogen medvirker blandt andre politiker Ritt Bjerregaard og tv-lægen Charlotte Bøving.

Som foredragsholder tager Stine Buje rundt i landet for at give inspiration med udgangspunkt i sine bøger. Med empati og nærvær tager hun fat i de emner, som mange har berøringsangst overfor. Hun deltager også i paneldebatter og faciliterer undervisning for frivillige og sundhedsprofessionelle. Målet er at give deltagerne noget med hjem, som de kan bruge i deres eget liv.

Som medværtinde på podcasten “Om lidt bli’r her stille” undersøger Stine Buje, hvordan vi som mennesker kan leve fuldt og helt, mens vi er her. I podcasten holder hun mikrofonen for en række kendte gæster, som har taget stilling til, hvilket aftryk de gerne vil sætte.

Stine Bujes privatliv såvel som arbejdsliv har budt på ualmindeligt mange samtaler med livet og døden som centrum. Hun bliver altid berørt, når hun møder sygdomsramte, som opdager, at det er for sent at handle på de ting, som giver mening for dem. Derfor bliver hun ved med at kaste sig over projekter, som viser, at det liv, vi lever, er det liv, vi får.

CV

Stine Buje (f. 1982) er uddannet cand.comm fra Roskilde Universitet og har blandt andet arbejdet som kommunikationsrådgiver i Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse. Hun er medlem af repræsentantskabet for Landsforeningen Liv&Død.

/stinebuje/